UW Health Stoughton Clinic

Enhancing the patient experience in every way

Stoughton, Wisconsin

Kahler Slater completed the programming and design for this clinic in the growing community of Stoughton, Wisconsin. The new freestanding clinic provides exam space, lab support and imaging for up to eight pediatric and internal medicine providers and one health educator. One of the client’s goals was to enhance the patient experience in every way.

A contemporary design, thoughtful architectural elements and a facility configuration that supports patient-focused care have been developed. In consideration of the varying ages in patient populations, there are separate children and adult waiting areas divided by a decorative art glass wall. Specialized exam rooms, or comfort rooms, were included in the design. These larger rooms include residential furnishings and a day bed, rather than an exam table, in order to accommodate patients accompanied by multiple family members or those with high anxiety in a clinical atmosphere. Natural light was strategically considered throughout the facility for both patients and staff, placing windows in exam rooms, corridors and nurse work areas. In the clinical area, distinct front of house and back of house areas were designed. The facility corridors are configured to allow patients to walk between departments without leaving the clinical area. The clinic was awarded LEED Silver certification. It was the first health care facility in Wisconsin to receive a prestigious honor for environmentally friendly construction. This project also uses a state-of-the-art energy conservation system with specialized lighting fixtures, occupancy sensors, and daylight sensors. These features have made the building 14 percent more energy efficient than buildings of a similar size.

Read More

Health Care Portfolio