A regional Center of Excellence for the diagnosis and treatment of skin diseases

National Skin Center & National Healthcare Group Headquarters

Singapore

In Singapore, improving operational and clinical efficiencies are critical issues in healthcare delivery. The owner’s initial program called for expanding and renovating the existing clinics in place which would have been very disruptive and expensive. Kahler Slater won an international design competition and the award of the project based on our innovative design.

Kahler Slater, in partnership with CIAP, led the overall design, medical planning, interior design and logistics planning for the new 567,000 square foot National Skin Centre (NSC) in Singapore, opening 2022. NSC is a gateway building located on the Health City at Novena Campus. The project also includes office and training space for the National Healthcare Group (NHG) headquarters. The design creates 100% new patient care spaces in a single phase and repurposes the existing building as NHG administrative office space. Not only will this innovation reduce operational disruption during construction, it also creates ideal clinic layouts in new construction that will facilitate speed to market for these high demand services. The stacking adjacencies allow NSC and NHG to co-locate training and education functions for increased utilization, flexibility and operational efficiency.

The project is a complete replacement and expansion of the existing NSC on the existing site. The design supports NSC’s mission to be the national and regional center of excellence for the diagnosis and treatment of skin diseases. The new building includes ten (10) stories of clinical services over structured parking for 300 cars. The NSC services include specialty ambulatory clinics, 19 sub-specialty areas, procedure areas, retail, teaching and clinical research.

Some unique specialties (STD clinic) include additional consideration for patient privacy and infection control. These diverse programs and are planned with clear wayfinding while minimizing patient footsteps from the front door to the care area.

The project is also designed to achieve a Green Mark Platinum award for energy efficiency and sustainability.

Read More

You might also like…